Karcfalva község a következő településekkel áll testvérkapcsolati viszonyban:

MERNYE: (Magyarország)

mernye cimerSomogy megye közepén, Kaposvár és Balatonlelle között fekszik. Magyarország egyik legrégebbi községei közé tartozik. Első okleveles említése 1229-re tehető, s az 1330-as évektől már plébániája is van. A falu a 67-es főútvonal mentén, csodálatos lankás dombokkal övezett környezetben helyezkedik el Balatontól délre 30 km távolságban. A lakosság egy része mezőgazdasággal foglalkozik, de jelentős iparral és kereskedelmi egységekkel rendelkezik.
Mernye adottságai kiválóak, a letelepedőket, a gazdálkodókat valamint a befektetőket is kedvező feltételek várják a településen. A szántóföldek fő terménye a búza, a kukorica, a cukorrépa. A Balaton és az igali gyógyfürdő közelsége, a táj szépsége lehetőséget ad a falusi turizmus fejlesztésére.
A lakosság száma 1600 körül van, amelybe beletartozik a 4 km-re fekvő Mernyeszentmiklós lakossága is. Az általános iskolában közel 300 tanuló van, ahová a szomszédfalvak gyerekei is járnak.
Karcfalva és Mernye között már több mint 14 éve testvértelepülési kapcsolat létesült, a küldöttségek kölcsönösen váltják egymást, kiváltképpen ünnepek alkalmával.
www.mernye.hu

HELVÉCIA: (Magyarország)

helvecia cimerBács- Kiskun megyében, Kecskemét közelében fekszik e közel 4300 lakosú település, amelynek több mint fele a külterületi tanyákon mezőgazdaságból él őstermelőként vagy kisvállalkozóként. Nagyrészük szőlő – és gyümölcstermesztéssel foglalkozik, de ipari tevékenység is folyik a községben, ahol a lakatosmesterség került előtérbe. Mindezek mellett sikeresen működik az élővirág kertészet és a vágott virág kertészet, amelyeket hozzáértő tulajdonosok vezetnek.
Turisztikai szempontból nézve két fő látványossága van a községnek. A Ludas- tó és környéke, valamint a Fehér-tó környezetében lévő erdőség kellemes élményt nyújt az ide látogatóknak.
Karcfalva kapcsolata Helvéciával több mint 9 éves múltra tekint vissza, ezt a hagyományt továbbra is őrzik a két község jelenlegi vezetői is.
www.helvecia.hu

FERTŐRÁKOS: (Magyarország)

fertorakos cimerA Fertő-tó parti több mint 2000 lelket számláló község Soprontól 10 km-re található az Osztrák határ szélén és történetiségével, a római kori emlékeivel kiemelkedő értéket képvisel. Az itt élő emberek nagyon összenőttek a Fertővel. Eredményesebb, zavartalanabb pihenést elképzelni is lehetetlen annál, amit a tó csöndes nádasa a ritka élővilágával, védett természeti értékeivel kínálni tud. Egyébként, Fertőtájat és gazdag kultúrnövényzetét az UNESCO 2001-ben Világörökséggé nyilvánította. Történelmi nevezetességei között említjük a kőfejtőt, a püspöki kastélyt, a régi vízi malmot és a Városmajor-béli kápolnát. A község katolikus templomát 1696-ban szentelték fel. Tornya középkori eredetű, mely védelmi célokat is szolgált. Sok család rendezkedett be vendég fogadásra, egyre több a vendégház és panzió, mint például a Horvátház Panzió, Huber Panzió, Szentesi Panzió vagy a Zsuzsa vendégszobák, Kovács vendégszobák, Katalin vendégszobák és
mások. Itt említjük meg ismét, hogy 2008 május 3-án községünk küldöttei partnerségi szerződést írtak alá Fertőrákos községgel, amely által testvérkapcsolat jött létre a két település között. Ünnepeink alkalmával őket is szívesen látjuk községünkben.
www.fertorakos.hu

ZÉTÉNY (Szlovákia)

zeteny cimerSzlovákiában a felvidéken elhelyezkedő, többségben magyar település, lakossága mintegy 780-ra tehető. A községben főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, de jelen van az ipari tevékenység is. Fejlődésben lévő település, az új iskolát, amely az óvodát és 1-4 osztályt foglalja magába, Európai pályázati pénzből építették. Kialakítottak egy úgynevezett Európai Parkot, ahol a testvértelepülések tiszteletére Kopjafákat helyeztek el, szám szerint 4-et, amelyet a helyi Balla Lajos fafaragó készített el. Községünk kapcsolata Zéténnyel Helvécián keresztül valósult meg, 2008 júliusában köttetett meg testvérkapcsolati szerződés.
www.zatin.ocu.sk