KÁRPÁT-MEDENCEI DIÁKTÁBOR
KARCFALVA

2017. JÚLIUS 11-16.

Jubileumi időponthoz érkezett idén a KÁRPÁT-MEDENCEI DIÁKTÁBOR, ugyanis az első találkozó 2007-BEN került megszervezésre a magyarországi Helvécia községben. A tábor akkori résztvevői olyan fiatalok voltak, akik a négy testvértelepülésről származtak: Helvécia (HU), Versec (SRB), Zétény (SK), Karcfalva (RO).

A települések polgármesterei 2006-ban közös álláspontra jutottak arra vonatkozóan, hogy a magyarság egyetemes értékeinek megismerése elengedhetetlen fontosságú fiataljaink életében és mivel a médián meg a könyveken keresztül nem lehet mindent megtapasztalni szükséges volna egy vándortábor megszervezése, melynek minden évben, más település, más ország ad otthont.

A tábor ideje alatt, az otthont adó település és környéke játssza a főszerepet, de a résztvevők az otthonról magukkal hozott értékeiket is felsorakozatják ( népviselet, népdalok, szokások).

A tábor szervezői a helyi tanácsok és a helyi iskolák.

Idén Karcfalva harmadszorra ad otthon e neves eseménysorozatnak és elmondhatjuk, hogy minden évben nagy örömet jelentett a résztvevőknek a viszontlátás.
Célunk, hogy a résztvevők hiteles képet kapjanak az itt élő emberek hétköznapjairól, történelméről,  hagyományairól megismerjék természeti és kulturális értékeit ezáltal is bővítve magyarságismeretüket és erősítsék a nemzettudatot. Ismertségek, barátságok köttessenek, amelyek hosszú éveken át fennmaradnak.

A július 11-16 között megszervezett táborban Magyarországról, a Bács-Kiskun megyei Helvéciáról és a felvidéki  Zétény településről is érkeztek diákok Karcfalvára, akik a Székelyföld ezen részének történelmével és természeti szépségeivel ismerkedtek, valamint betekintést nyertek a népi szokásokba és hagyományokba, majd részt vettek az Ezer Székely Leány Napján. A diákokat és tanáraikat a Mártonffy György Általános Iskola vezetősége és tanárai, Karcfalva község Polgármesteri Hivatala, valamint a Csorgó Egyesólet látták vendégül, kalauzolták, és a hivatal vendégházában szállásolták el őket.
Az ünnepélyes megnyitón Szőcs László alpolgármester köszöntötte a testvértelepülések diákjait és tanáraikat, a zétényi csapat átadta a vándorzászlót és a tábori krónikát, majd felcsendült a tábor himnusza, ”A csitári hegyek alatt”.

A tábor első napján a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp vidékén barangoltak a táborlakók, majd a Nyergestetőn megbizonyosodtak arról, hogy Csíkországban az erdők valóban zöldebbek, mint máshol, valamint a bálványosi Grand Santerra Spa-ban frissültek fel. A második napon Csíkszeredával ismerkedtek, érdekességeket fedezhettek fel a Mikó várban és Péter testvér biztatására kérésük meghallgatásáért imádkozhattak a csíksomlyói Szűzanyához, a kegytemplomban.

Ezek után megcsodálták a Békás szoros impozáns szikláit és megismerték a Gyilkos-tó legendáját, valamint főzőverseny keretében bizonyították gasztronómiai tudásukat.

A kirándulásokat mindennap kisebb programok is kiegészítették. Fülöp László egykori iskolaigazgató színvonalas, vidám hangulatú, sétával egybekötött bemutatót tartott Karcfalva nevezetességeiről. Kozma Anna könyvtáros hagyományőrző estet szervezett diákoknak. Ezenkívül a táborlakók kitanulhatták a pólófestés csínját-bínját. A tábor, mint minden évben idén is, búcsúvacsorával és bulival zárult. A tábor nem jöhetett volna létre a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. támogatása nélkül, ugyanis 1.000.000 forinttal finanszírozta a szervezést. Ezen kívül támogató volt még a Karcfalvi Larix Közbirtokosság, a Jenőfalvi Tercs Közbirtokosság, valamint Karcfalva Község Polgármesteri Hivatala.